Personal Data Notice

shadow

NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

Click here for notice in Bahasa Malaysia

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to the Securities Industry Development Corporation (SIDC) and its related companies (hereinafter referred to as “SIDC”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA.
 
1. This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of the SIDC.
 
2. The personal data processed by us may include your name, national identity card no. (NRIC no.), contact number, address, email address, designation, company name, Capital Markets Services Representative’s Licence no., qualifications and all other details provided by you in the documents as prescribed in paragraph 4 of this notice.  
 
3. We are processing your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (“Purposes”):
 
(a) Administer and conduct SC licensing examinations;
(b) Administer and design training programmes and events;
(c) Provide you with services in relation to our training programmes and/or consultancy services;
(d) Provide you with information and / or the latest updates on our training programmes; 
(e) Invite your participation in SIDC events and activities; 
(f) Invite your participation in our alumni networking activities via social media invitations; and 
(g) Respond to all your queries and emails
 
4. Your personal data is and will be collected from you and/or from the information you have provided on the website, your emails, all forms associated with training programmes and events including but not limited to the programme registration forms, all forms associated with exams including but not limited to the exam registration forms. 
 
5. You may access and request for correction of your personal data and to contact us with any enquiries or complaints in respect of your personal data as follows:

Mailing address:
Securities Industry Development Corporation (SIDC)
No. 3, Persiaran Bukit Kiara
Bukit Kiara
50490 Kuala Lumpur
E-mail address: pdpa@sidc.com.my
Phone Number: 603-6204 8529
Fax Number: 603-6201 5112
Designation of contact person: Manager, Customer Care

In accordance with the PDPA:
(a) We may charge a prescribed fee for processing your request for access or correction; and
(b) We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.    
 
6. Your personal data may be disclosed to parties such as but not limited to stockbroking companies, public listed companies, fund managers, investment banks, unit trusts companies, government linked companies, regulatory and/or statutory bodies, business partners, service providers and any such third party requested or authorised by you for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes.
 
7. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes.
 
8. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.
 
9. You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date. 
 
10. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us and you agree to use your best endeavours to do so.
 
11. In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.
 
 
 

 

NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 
Klik di sini untuk notis dalam Bahasa Inggeris

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “PDPA”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersil  adalah terpakai terhadap Securities Industry Development Corporation (selepas ini disebut sebagai “SIDC”, “kami”, atau “kita”). Dalam notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud seperti yang ditakrif dalam PDPA.
 
1. Notis bertulis ini bertujuan untuk memaklumkan bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak SIDC.
 
2. Data peribadi yang diproses oleh pihak kami termasuk nama, nombor kad pengenalan (No.KP), nombor telefon, alamat, alamat e-mel, jawatan, nama syarikat, nombor Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal, kelayakan dan butiran-butiran yang lain yang anda telah berikan kepada kami yang terkandung di dalam dokumen dokumen seperti yang ditetapkan dalam perenggan 4 notis ini. 
 
3. Kami sedang memproses data peribadi anda termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin diberikan kemudiannya untuk tujuan-tujuan berikut (“Tujuan-Tujuan”):
 
(a) Menyelaras dan mengendalikan pemeriksanaan pelesanan  SC;
(b) Menyelaras dan merancang program-program dan acara-acara latihan;
(c) Memberikan anda perkhidmatan yang berkaitan dengan program-program latihan dan/atau khidmat nasihat kami;
(d) Memberikan anda maklumat dan / atau perkembangan terkini mengenai program latihan kami;
(e) Untuk menjemput penyertaan anda untuk acara-acara dan aktiviti-aktiviti SIDC; 
(f) Menjemput penyertaan anda dalam aktiviti-aktiviti rangkaian alumni kami melalui jemputan media social; dan
(g) Untuk menjawab segala pertanyaan dan e-mel.
 
4. Data peribadi anda akan dan telah dikumpulkan daripada anda dan/atau maklumat yang anda akan/telah berikan kepada kami di laman web, e-mel anda , dan semua borang-borang yang berkaitan dengan program-program dan acara-acara latihan tetapi tidak terhad kepada borang pendaftaran program, semua borang yang berkaitan dengan peperiksaan termasuk tetapi tidak terhad kepada borang pendaftaran peperiksaan.
 
5. Anda boleh mengakses dan memohon untuk mengemas kini  atau membuat pembetulan data peribadi  serta menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi  seperti berikut:

Alamat surat-menyurat:
Securities Industry Development Corporation (SIDC)
No. 3, Persiaran Bukit Kiara
Bukit Kiara
50490 Kuala Lumpur
Alamat e-mel: pdpa@sidc.com.my
Nombor telefon: 603-6204 8529
Nombor faksimili:
603-6201 5112
Jawatan pegawai yang berkenaan: Pengurus, Khidmat Pelanggan
 
Selaras dengan PDPA:
(a) Kami berhak untuk mengenakan bayaran fi yang ditetapkan untuk memproses permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan; dan   
(b) Kami berhak untuk tidak mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan terhadap data peribadi  dan sekiranya kami enggan mematuhi permintaan tesebut, kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasan-alasan kami. 
 
6. Data peribadi anda mungkin akan didedahkan kepada pihak seperti tetapi tidak terhad kepada syarikat broker saham, syarikat-syarikat awam tersenarai, pengurus dana, bank pelaburan, syarikat unit amanah, syarikat berkaitan kerajaan, badan-badan pengawal seliaan  dan/atau berkanun, rakan kongsi, pembekal perkhidmatan dan mana-mana pihak ketiga seperti yang diminta atau dibenarkan oleh anda untuk mana-mana tujuan yang dinyatakan di atas atau untuk tujuan lain di mana maklumat peribadi anda telah didedahkan pada masa pengumpulannya atau untuk tujuan lain yang mempunyai hubungan secara langsung dengan mana-mana tujuan yang dinyatakan di atas.
 
7. Sekiranya anda gagal memberikan data peribadi seperti yang dinyatakan di atas, maka kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-Tujuan yang dinyatakan.
 
8. Data peribadi anda mungkin dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.
 
9. Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang diberikan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.
 
10. Kami boleh meminta kerjasama anda untuk mendapatkan kebenaran pihak-pihak ketiga yang anda telah berikan data peribadi mereka kepada kami dan anda bersetuju untuk berusaha sedaya upaya untuk membuat demikian.
 
11. Sekiranya terdapat sebarang percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dalam Notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan terpakai.