Personal Data Notice

shadow

NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

Click here for notice in Bahasa Malaysia
The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to the Securities Industry Development Corporation (hereinafter referred to as “SIDC”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA.
 
1. This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of the SIDC and you hereby consent to the processing of your personal data.
 
2. The personal data processed by us may include without limitation your name, national identity card no. (NRIC no.), passport number, contact number, address, email address, photograph, designation, company name, Capital Markets Services Representative’s Licence Number (CMSRL Number), Employees of Registered Person Number (ERP Number), qualifications and all other details provided by you in the documents as prescribed in Paragraph 4 of this notice.    
 
3. We are processing your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (“Purposes”):
(a) performing our contractual obligation with you (or your company, if  applicable);
(b) provide our products and services in relation to our training programmes and/or consultancy services ;
(c) provide you with information and/or the latest updates on training programmes, certification/qualification programmes of SIDC, SIDC’s business partners or service providers;
(d) perform all functions related to our appointment of you as our service provider;
(e) perform all functions related to employment of graduates into the capital market industry;
(f) perform all functions related to SIDC’s procurement and payment processes;
(g) to invite your participation in SIDC events, education programmes and activities ;
(h) provide you with services and updates in relation to our public education programme ;
(i) administer and conduct the Securities Commission licensing examinations and CPE requirements;
(j) any of our business activities or the Security Commission’s regulatory related  activities; 
(k) conducting internal activities such as market surveys, trend analysis, data analytics to improve our products and services; and
(l) any purpose related to the foregoing
 
4. Your personal data is and will be collected from you and/or from the information you have provided: 
(a) on the website and your emails;
(b) on the social media platform which includes Facebook and Instagram;
(c) in all forms associated with training and certification or qualification programmes, functions and events including but not limited to the programme registration forms; 
(d) in all forms associated with exams including but not limited to the exam registration forms; 
(e) in all corresponding documents such as but not limited to agreements, quotation and invoices;
(f) through your participation in our activities and programmes; and
(g) any information that you have provided and will provide us from time to time.

5. You may access and request for correction of your personal data and to contact us with any enquiries or complaints in respect of your personal data (including the possible choices and means for limiting the processing of your personal data or to cease or not begin processing your personal data for purposes of direct marketing) from:
 
Designation: Manager
Telephone Number: 603 - 6204 8529
Mailing Address: Securities Industry Development Corporation (SIDC)
No. 3, Persiaran Bukit Kiara
Bukit Kiara
50490 Kuala Lumpur
Email Address: pdpa@sidc.com.my
In accordance with the PDPA:
(a) We may charge a prescribed fee for processing your request for access or correction; and
(b) We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.   
 
6. Your personal data may be disclosed to parties such as but not limited to banks, auditors, governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies, business partners, service providers and any such third party requested or authorised by you for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes.
 
7. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes.
 
8. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.
 
9. You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date. 
 
10. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us and you agree to use your best endeavours to do so.
 
11. We reserve the right to amend this notice at any time and will place notice of such amendments on our website at www.sidc.com.my or via any other mode that we view suitable.
 
12. In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version
 
 
 

 

NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 
Klik di sini untuk notis dalam Bahasa Inggeris
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “PDPA”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersial adalah terpakai terhadap Securities Industry Development Corporation (selepas ini disebut sebagai “SIDC”, “kami”, atau “kita”). Dalam notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud seperti yang ditakrif dalam PDPA.
 
1. Notis bertulis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak SIDC dan anda bersetuju kepada pemprosesan data peribadi anda.
 
2. Data peribadi yang diproses oleh pihak kami termasuk tanpa had nama, nombor kad pengenalan (No.KP), nombor pasport, nombor telefon, alamat, alamat e-mel, gambar, jawatan, nama syarikat, nombor Lesen Wakil Peniaga Pasaran Modal (Nombor CMSRL), Nombor Pekerja Kepada Orang Berdaftar (Nombor ERP ), kelayakan dan butiran-butiran yang lain yang anda telah berikan kepada kami yang terkandung di dalam dokumen dokumen seperti yang ditetapkan dalam Perenggan 4 notis ini.  
 
3. Kami sedang memproses data peribadi anda termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin anda berikan kemudian untuk maksud-maksud berikut (“Maksud-maksud”):
(a) melaksanakan kewajipan kontraktual kami dengan anda (atau syarikat anda, jika terpakai);
(b) memberikan  produk dan perkhidmatan yang berkaitan dengan program-program latihan kami dan/atau khidmat nasihat;
(c) memberikan maklumat dan/atau perkembangan terkini mengenai program latihan, program pensijilan/kelayakan SIDC, rakan kongsi atau pembekal perkhidmatan SIDC;
(d) melaksanakan semua fungsi berkaitan dengan pelantikan anda sebagai pembekal perkhidmatan kami;
(e) melaksanakan semua fungsi yang berkaitan dengan pengambilan kerja para siswazah dalam industri pasaran modal;
(f) melaksanakan semua fungsi berkaitan dengan pemerolehan dan proses pembayaran SIDC;
(g) Untuk menjemput penyertaan anda untuk acara-acara, program-program pendidikan dan aktiviti-aktiviti SIDC;
(h) memberikan perkhidmatan dan maklumat terkini  berkenaan  dengan program-program pendidikan awam kami;
(i) menyelaras dan mengendalikan pemeriksaan perlesanan dan pematuhan CPE yang dikenakan oleh Suruhanjaya Sekuriti;
(j) apa-apa aktiviti perniagaan kami atau aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan pengawalseliaan Suruhanjaya Sekuriti;
(k) menjalankan kegiatan dalaman seperti tinjauan pasaran, analisis kecenderungan dan analisis data untuk menambahbaik produk dan perkhidmatan kami; dan
(l) apa-apa maksud lain yang berkaitan dengan yang tersebut di atas.
 
4. Data peribadi anda akan dan telah dikumpulkan daripada anda dan/atau maklumat yang anda telah berikan kepada kami:
(a) di laman web dan melalui e-mel anda;
(b) di platform-platform media sosial termasuk tanpa had seperti Facebook dan Instagram;
(c) semua borang-borang yang berkaitan dengan program-program latihan dan pensijilan atau kelayakan, fungsi-fungsi dan acara termasuk tetapi tidak terhad kepada borang pendaftaran program;
(d) semua borang yang berkaitan dengan peperiksaan termasuk tetapi tidak terhad kepada borang pendaftaran peperiksaan;
(e) semua dokumen yang bersamaan seperti tetapi tidak terhad kepada perjanjian, sebut harga dan invois;
(f) melalui penyertaan anda di dalam aktiviti-aktiviti dan program-program kami; dan
(g) apa-apa maklumat yang anda telah berikan dan akan beri keapda kami dari semasa ke semasa.
 
5. Anda boleh mengakses dan memohon untuk membuat pembetulan terhadap data peribadi anda serta menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuk pilihan-pilihan dan cara-cara yang mungkin untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda atau untuk memberhentikan atau tidak memulakan pemprosesan data peribadi anda bagi tujuan pemasaran langsung) daripada:
 
Jawatan: Pengurus
Nombor Telefon: 603-6204 8529
Alamat Surat Menyurat: Securities Industry Development Corporation (SIDC)
No. 3, Persiaran Bukit Kiara
Bukit Kiara
50490 Kuala Lumpur
Alamat e-mel:
pdpa@sidc.com.my
 
Selaras dengan PDPA:
(a) Kami berhak untuk mengenakan bayaran fi yang ditetapkan untuk pemprosesan permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan; dan
(b) Kami berhak untuk tidak mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan ke atas data peribadi anda dan sekiranya kami enggan mematuhi permintaan tesebut, kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasan-alasan kami.    
 
6. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak seperti tetapi tidak terhad kepada bank, juruaudit, jabatan dan/atau agensi kerajaan, badan-badan pengawalseliaan dan/atau berkanun, rakan kongsi, pembekal perkhidmatan dan mana-mana pihak ketiga seperti yang diminta atau dibenarkan oleh anda untuk mana-mana Maksud-maksud yang dinyatakan di atas atau untuk maksud lain di mana maklumat peribadi anda telah dizahirkan pada masa pengumpulannya atau untuk maksud lain yang mempunyai hubungan secara langsung dengan mana-mana Maksud-maksud yang dinyatakan di atas.
 
7. Sekiranya anda gagal untuk memberikan kepada kami data peribadi anda seperti yang dinyatakan di atas, maka kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Maksud-maksud yang dinyatakan.
 
8. Data peribadi anda mungkin dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.
 
9. Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. 
 
10. Kami boleh meminta kerjasama anda untuk mendapatkan persetujuan pihak-pihak ketiga yang anda telah berikan data peribadi mereka kepada kami dan anda bersetuju untuk berusaha sedaya upaya untuk membuat demikian.
 
11. Kami berhak untuk meminda Notis ini pada bila-bila masa dan akan memberikan notis mengenai pemindaan tersebut di dalam laman web kami pada www.sidc.com.my atau melalui cara lain yang kami pertimbangkan adalah sesuai.
 
12. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia ke atas Notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan digunakan.